sobota 13. října 2018

MAO

"Monoamine oxidases (MAO) are enzymes that catalyze the oxidation of monoamines, employing oxygen to clip off their amine group. MAOs are important in the breakdown of monoamines ingested in food, and also serve to inactivate monoamine neurotransmitters. Homovanillic acid is a major catecholamine metabolite that is produced by a consecutive action of monoamine oxidase and catechol-O-methyltransferase on dopamine."

Když si někdo pořídí miniprasátko, musí být připraven věnovat mu všechen volný čas, jinak miniprasátko věnuje ten svůj rytí pod nábytkem. Protože však většina návštěv nebude vepříkem schválena, společnost svého nového domácího mazlíčka takový člověk vlastně ještě ocení. A když nakonec skončí v tom zdemolovaném bytě sám už nadobro, bude vděčný i za to, že ho prasátko čas od času v noci něžně rýpne kopýtkem do žeber.

"Někdy si říkám, že nějaká ta katastrofa je už určitě na spadnutí, jenom se to tají, aby nevypukla celosvětová panika."
Sedíme na lavičce uprostřed daňčí obory a říjnové slunce nesnesitelně pálí.
"Já si zase někdy říkám, že by to vlastně nebyla taková škoda, kdyby lidstvo vyhynulo."

Daňci se neobjeví, jen několik divočáků s mlaskáním popíjí blátivou vodu z jezírka.
"Musím říct, že mám tyhle prasečí zvuky strašně rád."

Celý den je vlastně takovou exkurzí do skladiště kulis k příběhu o Hastrmanovi.
Projdeme nejkrásnější ulicí v Brně a zastavíme se u zdi, kde jsem zarostla do asfaltu.
Prohlížíme si si město ze skály, na níž kdysi vonělo kakao a kde se večer proměnil v třpytivý světelný řetěz.
Tam, kde Hastrman hrál plamenům na harmoniku, chvíli pozorujeme shromáždění středověkých šlechticů.
A u meziplanetárního vozítka, odkud jsem volala o pomoc před tím, než jsem šla plakat do skruže, vrátíme na své místo několik kovových tyčinek.

Cestou z kopce, po němž Hastrman často pobíhá s Děvčátkem z hor, potkáváme skupinku hlučných individuí.
"Pojďme jinudy," řeknu. "Tady by nás ještě někdo mohl podřezat. I když... aspoň bychom to už měli za sebou."
Oba se zasmějeme.

Věděli jste vůbec, že kombinace nutellového cheesecaku a přátelského rozhovoru vyléčí leccos?

Možná bych si to měla nechat patentovat.

1 komentář:

  1. Spíš bych myslel, že jde o konšování čokolády. Vyvolá to prostě otisk v receptorech, který je dále flavonoidy znásoben až k libému pocitu!

    OdpovědětVymazat