středa 5. prosince 2018

TRPV1

"TRPV1, also known as the capsaicin receptor, is a member of transient receptor potential family of ion channels. The function of TRPV1 is detection and regulation of body temperature. In addition, TRPV1 provides a sensation of scalding heat and pain (nociception). The best-known activators of TRPV1 are: temperature greater than 43 °C; acidic conditions; capsaicin, the irritating compound in hot chili peppers; and allyl isothiocyanate, the pungent compound in mustard and wasabi. The activation of TRPV1 leads to a painful, burning sensation."

Než se ponořím do ledového a agresivního příbřežního proudu, chvíli hypnotizuji okna znovuotevřeného McDonaldu.
Připadám si jako mrtvá želva, kterou někdo hodil do mraveniště.
Na pár okamžiků zadržím dech.

U stánku s trdelníkem spatřím bezcílně bloumajícího chlapce, který se nervózně rozhlíží. Oběhnu pódium, na němž právě zpívá tenkým hláskem jakási roztomilá holčička, málem se přerazím o svazek kabelů, a vydám se po kolejích za ním.

Když se konečně otočí, váhavě zvednu levou ruku.

"Shit," utrousí chlapec a vztekle si strhne z hlavy čepici. Pak se podívá na hodiny. "Čtrnáct minut."

Nemohu se zbavit dojmu, že vypadá jako myš.

Provedeme zběžnou prohlídku vánočního kýče, spálené maliny nás hřejí do rukou.
Než vymyslím věrohodnou výmluvu, proč potřebuji okamžitě zmizet, už se koupu v šálku horké čokolády a jsem nucena pozorovat myšího chlapce, jak lžičkou loví ze šlehačky jednu kostičku kandovaného zázvoru za druhou.
"Kdysi jsem byla na zázvoru hrozně závislá. Jakmile mi začal docházet, okamžitě jsem si běžela koupit další dávku," řeknu.
"O závislostech mi něco povídej," odpoví kluk a bez dalšího komentáře mi před očima zamává lahvičkou s vazkým oranžovým obsahem, kterou má připevněnou ke svazku klíčů.
"Co to je?"
"Kapsaicin."
Zasměju se, přestože nedokážu z hlavy vyhnat představu, jakými všemi způsoby může tuto tekutinu použít, aby se pomstil nesympatickým a nepohodlným osobám.

Pohled na hodiny mě neskutečně rozčiluje. Nejen, že šestka nestydatě vybočuje z kruhu - ještě ke všemu se ručičky pohybují příšerně pomalu.
Musí být porouchané, usoudím.
Než se definitivně propadnu do polštářů, několikrát záměrně nakopnu kovovou mříž.
"Gong," komentuje to chlapec.
Hra skončila.

Ježka nechám rozpustit v knihovně.

1 komentář:

  1. Avšak kdyby vypadal jako mrtvá myš přejetá buldozerem, to by teprve bylo něco. :)

    OdpovědětVymazat